baner

ekopracownia 02001C2929396 3319 D18A 6D6B DCE7C3D891D7Prelekcja Pani Marty Jaworskiej, przedstawicielki Nadleśnictwa Myślibórz – Lasy Państwowe przybliżyła uczniom klas: 7b i 2LO problem pojawiających się w naszym środowisku obcych gatunków roślin i zwierząt, które mogą powodować szkody w środowisku lub gospodarce, lub też negatywnie oddziaływać na zdrowie człowieka. Uczniowie dowiedzieli się skąd biorą się obce gatunki w ekosystemie, w jaki sposób się rozprzestrzeniają i jakie są tego konsekwencje. Prelegentka nie tylko zaprezentowała przykładowe zwierzęta i rośliny, ale również, udzieliła informacji, jakie działania podejmowane są w celu ich walki z nimi.

411686831 1280850179251014 8586126889313144885 nUczniowie klas I-III zaprezentowali swoje zdolności artystyczne, tworząc ozdoby bozonarodzeniowe z materiałów odzyskanych oraz naturalnych. Konkurs był doskonałą okazją do edukacji na temat znaczenia ochrony środowiska i zrównoważonego stylu życia. Uczestnicy uruchomili swoją wyobraźnię, udowodnili kreatywność, a przede wszystkim świadomość ekologiczną. Unikalne dekoracje, były jedyne w swoim rodzaju, nadały świętom szczególny charakter i przypomniały o potrzebie dbania o naszą planetę.

KONKURS 4

Link do pracy, która zajęła pierwsze miejsce:

https://drive.google.com/file/d/1QlkZJLV-MjkEg1GZpRrmmxKTA4wTDZFE/view?usp=drive_web

 

żyj zdrowo i kolorowo

Happening „Żyj zdrowo i kolorowo” dla grupy przedszkolnej 0„a” i dzieci z edukacji wczesnoszkolnej to cykliczna impreza propagująca zdrowy tryb życia. W tym roku szkolnym najmłodsi uczniowie działali w ramach zadania EKO#Ja_w_Środowisku. Przez cały tydzień ozdabiali budynek szablonami owoców i warzyw, kodowali, malowali je palcami, wylepiali z plasteliny. W czasie przerw rozwiązywali zagadki, ciekawe quizy, rebusy związane ze zdrowym odżywianiem. Dzieci pod czujnym okiem nauczycieli wykonywały kolorowe, smaczne i zdrowe kanapki, surówki, sałatki, a także soki. Podsumowaniem happeningu były gry i zabawy na boisku szkolnym, rozpoznawanie owoców i warzyw za pomocą zmysłów, a także poczęstunek jabłkami.