
Kulinarne dziedzictwo w smaku i zapachu ukryte – pomysł na zdrowe odżywianie
Nasze uczennice z LO Mariia i Daria Sazanov wzięły udział w polsko – niemieckim projekcie pod tytułem „Kulinarne dziedzictwo w smaku i zapachu ukryte”. Efektem 5-dniowych warsztatów prowadzonych w dworku „Tradycja” w Bełcznej są nowe umiejętności kulinarne i językowe oraz książka kucharska z przepisami na dania przygotowywane w trakcie projektu. Celem przyświecającym twórczyniom tej wspaniałej pozycji książkowej było stworzenie przepisów nie tylko smacznych, ale przede wszystkim zdrowych. Samodzielne gotowanie to nie tylko zdrowy wybór. To także oszczędność, bo zdrowy obiad przygotowany w domu będzie tańszy niż posiłek zjedzony na mieście.
Dietetyczne obiady mogą mieć różne postaci. Od zabranego do pracy lunchboxu, przez szybkie danie jednogarnkowe, aż po tradycyjny dwudaniowy posiłek.
Przepisy nie muszą być skomplikowane, warto jednak zwrócić uwagę na ich skład.
Zdrowe obiady powinny zawierać:
- warzywa i/lub owoce w postaci zup, surówek, sałatek, w formie gotowanej (ziemniaki nie liczą się jako warzywny dodatek do obiadu!),
- węglowodany złożone pochodzące z pełnoziarnistych produktów zbożowych (i tzw. zbóż rzekomych) np. kasze (gryczana, pęczak, owsiana), ryż brązowy, czarny, czerwony, makaron pełnoziarnisty, komosa ryżowa itp. Dobry wyborem są także ziemniaki i bataty – zdecydowanie nie musisz się ich bać, zwłaszcza że w 100 g mają zdecydowanie mniej kalorii od produktów zbożowych,
- pełnowartościowe białko, np. w postaci mięsa, ryb, nasion roślin strączkowych, jajek, nabiału (jogurtu, serów), dobrze sprawdzą się też wysokobiałkowe wegańskie produkty takie jak tofu czy seitan,
- tłuszcz – oleje roślinne (rzepakowy, lniany, oliwa z oliwek) lub orzechy, pestki, nasiona, awokado.
- aby wzbogacić smak naszego obiadu, możemy dodawać do niego różnego rodzaju przyprawy np. koperek, kminek, rozmaryn, oregano, bazylię, czosnek, majeranek itp.
Ważne, aby obiad był pożywny. Dzięki temu będziesz mieć energię na drugą część dnia, stracisz również chęć do podjadania niezdrowych przekąsek.